«

»

May 20

Når det ekstreme tager over

Jeg har efterhånden oplevet det mange gange i forskellige arbejdsmæssige sammenhænge – og det er gået galt hver gang.

– Det ekstreme.

Et godt eksempel:
Som ansat i en kommune i en beskæftigelsesafdeling fik jeg æren af at deltage i et forløb, hvor man skulle forsøge at rette op på den ulighed i sundhed, der er i Danmark og som lige nu debatteres igen. Det handlede om at gøre noget, så kontanthjælpsmodtagere og andre med lav indkomst generelt blev sundere.
Det er jo en fin ting at ville, og det blev også løst på gode måder mange steder med gratis træningsmuligheder, kostvejledning o.s.v. Jeg tror endda også, at en del af det faktisk virkede. I hvert fald kan man da argumentere for, at hvis nogle af deltagerne hoppede lidt flere gange, trænede lidt mere eller begyndte at spise lidt sundere, så var det sikkert godt for dem.

Det, der ikke virkede, var alt det ekstreme. Da der var tale om et nationalt projekt, var der nogle forsamlinger for deltagere fra hele landet, hvor vi kunne lære af hinanden.

Det gik kort sagt op i hat og briller. Det ekstreme tog overhånd. Den gluten-, sukker- og fedtfri kage fortalte også den historie.
Mange af deltagerne og arrangørerne var selv nogle meeeeget sunde mennesker, der kunne leve af 3 salatblade, gennemføre en ironman og drak så meget vand, at grundvandsdepoterne var i fare for at blive tømt.
De havde en masse fantastiske forslag til, hvordan målgruppen kunne blive lige så sunde som dem selv. De havde bare lige glemt, at det måske ikke var målet for deltagerne, der måske bare ville være lidt slankere og ikke have så meget ondt i ryggen. Det var mange gange mennesker, der havde svært ved at drikke mindre end 2 liter cola om dagen, eller som havde et meget anstrengt forhold til det at svede og blive forpustet.
Der var kort sagt lidt for langt i mellem de to parter og den ene part var helt overbevist om, at deres religiøse sundhedslivsstil var den bedste for alle og totalt opnåelig. Det blev for ekstremt.

Sådan virker det bare ikke. Ikke i denne sammenhæng og ikke i nogen andre.

Uanset om vi taler om at omorganisere en arbejdsplads, omstrukturere arbejdsgange, lave nye projekter eller hvad det end måtte være, så er det værd at huske på, at det ekstreme ikke må være målet – fra starten.

Vi har set danske kommuner, der lige pludselig skulle indføre lean for fulde gardiner. Det er i forvejen ikke let, når man arbejder med mennesker i stedet for biler, men det blev endnu sværere af, at man valgte at tage det ekstreme udgangspunkt.

Som mennesker er vi altså bare nogle stædige sataner, der ikke bare sådan lige lader sig ændre på. Lur mig om det ikke også har taget et par år eller flere at nå dertil, hvor man nåede med lean hos Toyota. Det er ikke noget man gør fra den ene dag til den anden.

Nu er det ikke fordi jeg er fortaler for at bevare status quo. Rigtig mange ting har brug for forandring og vi lever i en evigt foranderlig verden. Forandring er nødvendigt. Men hop ikke på den med at ”nu skal vi lave det hele om”. Det virker ikke. Som regel er den slags forandringer dikteret af en lærebog i det nye (som også har det med at skifte som vinden blæser). Det er det, der kan ændre verden og som en anden selvhjælpsbog kan fortælle dig præcis det, der skal til for at din organisation eller virksomhed bliver supereffektiv og helt fantastisk.

STOP.

Det virker ikke. Når vi mennesker nu er så tunge at danse med, så er det meget bedre med små forandringer ad gangen. Uanset hvilken sammenhæng vi er i, så er det lettere at tage en masse små skridt end et kæmpestort et.

Det virkede at hjæpe nogle til at drikke lidt mindre sodavand og at få dem til at gå en lille tur 2 gange om ugen. Det virkede ikke at omlægge deres kost fuldstændig og få dem til at knokle 7 dage om ugen i et træningscenter.
Det virker at lave små forandringer i en organisation, hvor alle kan se en lille effekt hver gang. Det virker ikke at lave en stor ændring og prøve at indføre en ny struktur, arbejdsgange og processer hen over natten.

Det ekstreme virker ikke, så hold op med det. Men bliv endelig ved med at forandre, forbedre og følge med tiden. Det har vi brug for.

Hvis du vil vide mere, er du altid velkommen til at tage fat i os hos Statement Denmark. Er klar til at hoppe med og guide til de rigtige forandringer og til, hvordan du undgår det kaos, der opstår, hvis du vælger den næste smarte løsning, hvor vi endnu en gang skal lave det hele om fra den ene dag til den anden.

Det er de små ting, der tæller og det er dem, vi er eksperter i at hjælpe dig med at finde.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>