«

»

May 27

DANGER – WARNING – ADVARSEL – PAS PÅ!!! . Vi skal starte forfra…

”Vi skal starte forfra. Vi skal Prøve at finde nye veje helt fra bunden. Vi skal skabe nye erfaringer og ny viden, så vi må ikke lade os begrænse af det allerede kendte. Det er jo bare gammel vin på nye flasker”

Lyder det bekendt for dig? Det gør det for mig, og det løber mig faktisk koldt ned ad ryggen, når jeg hører det.

Det er ikke fordi, jeg er imod nytænkning eller gode idéer. Faktisk er en af mine egne spidskompetencer netop idéudvikling og nytænkning.
Der hvor det går galt er i det øjeblik, hvor jeg får at vide, at vi skal smide al gammel viden og erfaringer ud og starte helt fra bunden.

Det kan man ikke og det skal man ikke – og det er der flere gode grunde til.

For det første er det jo en utopi i sig selv at tro på at alle involverede i et projekt, en afdeling eller en organisation lige pludselig kan glemme alt det, de har gjort og lært indtil nu.

For det andet er der som regel en grund til, at tingene fungerer som de gør. Det er ikke sikkert, at det er systematiserede og katalogiserede erfaringer, for organisationer har det med at have en hvis grad af autonomi for overhovedet at kunne fungere. Ikke desto mindre er det erfaringer, der ikke bør smides væk.

For det tredje er der altid en hel masse udefrakommende faktorer, der gør det umuligt at starte helt fra bunden og prøve at bygge noget helt nyt og anderledes op. Det kan være lovkrav, leverandørbetingelser, IT-systemer, kundernes krav og forestillinger og meget andet. Men vi kan ikke se bort fra det.

For det fjerde er der alle de systematiserede og klarlagte erfaringer, som næsten altid er tilgængelige, med mindre man som de første i verden er ved at bygge en kvantecomputer eller på andre måder er ved at opfinde noget helt nyt. Det er dog i bund og grund meget sjældent, at vi er på det stadie i en større organisation eller i en virksomhed for den sags skyld.

Jeg er tilhænger af fornyelse og jeg mener, at der altid er plads til forbedring. Så det er helt sikkert bare på med vanten og derudaf med udviklingen, men kan vi ikke lige blive enige om at:

Vi og vores ansatte ikke er computere, hvor vi bare kan slette harddisken og starte forfra efter reset.
At der ligger en hulens masse viden og erfaringer i vores organisation eller virksomhed, som vi faktisk kan bruge aktivt til positive forandringer
At vi ikke er et lukket system, der ikke er afhængigt af vores omgivelser
At den viden der findes på området som regel er resultatet af mange års kvalificeret arbejde af personer, der faktisk er lige så kloge på vores område, som vi er.

Hvis vi kan blive enige om det, så kan vi sagtens udvikle, nytænke og innovere. Det er bare fjollet at starte forfra. For så er det netop, at vi ender der, hvor resultatet blot bliver ”gammel vin på nye flasker”. Så heller tage fat i det eksisterende og kigge på, hvor vi kan forbedre det inden for de rammer, der nu engang eksisterer.

Hvis vi er rigtig gode, så tager vi faktisk endda fat i dem, der ved, hvad det handler om, nemlig dem, der sidder med fingrene i dejen hele dagen. Der ligger så megen viden gemt i det udførende lag i en organisation eller virksomhed, at man skulle tro det var løgn. Det handler bare om, at få det frem i dagens lys.

Det er lidt langt at komme ind på brugerdrevet og medarbejderdrevet innovation her, så den må i vente på til næste indlæg fra Statement Denmark.

God arbejdslyst og pas på jer selv derude.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>